Nieuws

Energieopwekkend transparant zwembad dak

Innovatieve samenwerking van SolarSwing Energy en Pellikaan

Binnen zwemmen onder de blauwe lucht met een lagere energierekening. Dat is wat SolarSwing Energy en Pellikaan Bouwbedrijf mogelijk gaan maken. Voor zwembaden is klimaatbeheersing van groot belang. Grote glazen oppervlaktes zijn daarbij ongunstig.

SolarSwing Energy is een transparant zonnepaneel dat functioneert als een dynamische zonwering geïntegreerd in raam of dak. SolarSwing Energy maakt mogelijk wat eerst voor onmogelijk werd gehouden: het gewenste koele licht binnen laten en het ongewenste, opwarmende licht gebruiken voor energie opwekking.

Pellikaan Bouwbedrijf en SolarSwing Energy hebben een overeenkomst gesloten waarbij Pellikaan de ontwikkeling van SolarSwing Energy ondersteunt en de mogelijkheid krijgt om als eerste het product toe te passen. Directeur Nederland Roy Pellikaan: “SolarSwing Energy heeft bijzondere klimaat beheersende eigenschappen die bij binnenzwembaden maximaal worden benut. Daarnaast kan de opgewekte elektrische en thermische energie op een eenvoudige manier worden gebruikt vanwege de grote energiebehoefte van het zwembad. Met SolarSwing Energy worden onze zwembaden milieu vriendelijker, goedkoper en door het transparante dak en gevel een nog grotere belevenis voor de gebruiker.”

Voor SolarSwing Energy is de overeenkomst met Pellikaan een belangrijke stap voorwaarts: “De SolarSwing Energy wordt nu ontwikkeld. De technieken zijn gepatenteerd en het prototype wordt gebouwd. Het is een geweldige steun in de rug dat Pellikaan samen met ons een eerste project wil realiseren.” Aldus oprichter en directeur Stan de Ridder.

SolarSwing Energy zal halverwege dit jaar een prototype demonstreren bij Green Village in Delft. Begin 2015 zal het product commercieel beschikbaar worden. Pellikaan zal dan de SolarSwing Energy als eerste mogen toepassen in een commercieel project.