Nieuws

Je eigen dingen terugzien in een gebouw – dat lijkt me een fijn gevoel

Snuffelstage bij Pellikaan

Demi Peters, een 14-jarige scholiere in 3 VMBO-t kon haar snuffelstage bij Pellikaan lopen. Ze is geïnteresseerd in architectuur, techniek en berekeningen maken, dus die kans wilde ze niet laten lopen.

Deze week heeft ze veel geteld, hoeveelheden uitgetrokken, specificaties gecontroleerd, gezien hoe bouwtekeningen en 3D tekeningen (BIM) werken en sowieso heel veel geleerd over wat er allemaal gebeurt bij een bouwbedrijf en welke functies er zoal zijn. De variatie was groot: ze hielp op de calculatieafdeling, keek mee bij de werkvoorbereiding, sprak een architect, en kon de acquisitiekant zien tijdens een bezoek aan een beurs.

Het valt Demi op dat er veel van tevoren moet gebeuren. Het kan wel twee jaar duren met afspraken maken, vergunningen aanvragen en werk voorbereiden voor er gebouwd kan worden. Er komt veel meer bij kijken dan je denkt. Alleen een simpele deur bijvoorbeeld, daar heb je al weer een stuk of vijf onderdelen voor nodig, zoals kozijnen, scharnieren, deurdrangers enzovoorts.

Na deze week zegt de scholiere dat het haar leuk lijkt om bij een bouwbedrijf te werken, hoewel ze ziet dat er ook lange dagen gemaakt worden. En dat er weinig vrouwen werken: “maar daar knap ik niet op af. Als ik iets leuk vindt, ga ik het toch doen.” Ook is ze er achter gekomen dat je wel verder moet studeren. “Met je MBO kom je niet ver, je moet wel echt HBO gaan halen.”

“Wat me heel erg aanspreekt is dat elk project anders is en dat iedere dag er weer anders uit ziet, je kunt groeien en steeds beter worden. Het lijkt me wel zwaar als je aan een aanbesteding meedoet, daar maanden in investeert en dan het project niet mag bouwen. Maar als je wint, als je je eigen dingen terugziet in het gebouw, en je weet dat je daaraan geholpen hebt: dat lijkt me wel een fijn gevoel.”

Gerelateerde artikelen

30-08-2013