Video Foto's

Sportief knooppunt Joure

Project data
Opdrachtgever: 
Gemeente Joure
Architect: 
Hooper Architects
Plaats: 
Joure

Het sportief knooppunt Joure is een uitbreiding van het bestaande zwembad met een sporthal en een recreatieve uitbreiding van het bad aan de ligweide met een wildwaterbaan van ruim 70 m en een ovale geïsoleerde glijbaan van 55 m lang en een plonsbad waar beiden in uitkomen. Samen met het zwemmersterras is hier een geheel nieuwe tropische ambiance gecreëerd. Het buitenbad van 150 m2 is af te dekken om energieverlies te voorkomen.

Ook binnen zijn vele maatregelen genomen voor nu en de toekomst om de zweminstallaties zo energiezuinig mogelijk te maken, bijvoorbeeld lage weerstand filters, en een korte tracé van de badwaterleidingen met weinig bochten.

De sporthal heeft een vloeroppervlak van 28 x 48 m en is met scheidingswanden in drieën op te delen. De toestellenberging is één grote ruimte waardoor toestellen in de verschillende zalen uit te wisselen zijn, zonder door de zaaldelen te hoeven lopen. Verder worden in de toestellenberging extra grote en verhoogde deuren geplaatst voor het grotere materiaal.

Een deel van het gebouw is bestaand, maar de nieuw- en oudbouw zijn als één geheel ontworpen met een nieuwe uitstraling. De glazen gevelelementen in de nieuwe bouwdelen maken het gebouw licht en duidelijk herkenbaar. ’s Avonds worden deze gevelelementen met LED verlicht. In het heldere overzichtelijke sportgebouw kunnen gebruikers en beheerders prettig sporten en werken in een compact en betaalbaar gebouw.

De Leeuwarder Courant probeerde de glijbanen uit: