Video Foto's

Thomas More Hogeschool Rotterdam

Project data
Opdrachtgever: 
Thomas More Hogeschool
Architect: 
GAJ Architecten
Plaats: 
Rotterdam
Opleverdatum: 
Voorjaar 2016

Om meer ruimte te creëren voor Thomas More Hogeschool maakte één bestaande vleugel plaats voor een nieuwbouw van drie verdiepingen. De rest van de school werd gerenoveerd. Om de beste Design & Build aanbieding te maken werkte Pellikaan vanaf het begin nauw samen met GAJ Architecten, AVS engineering, Quinta Ingenieursbureau en Barth Installatietechniek. Het resultaat is een mooi en functioneel ontwerp dat uitstekend past in de omgeving, en dat daarnaast door bouwmethode, materiaal, installatietechniek en fasering ook op technisch en financieel vlak aansluit bij de wensen van de school.

Aansluiting tussen bestaand en nieuw is gevonden door kleuren en materialen van de nieuwbouw af te stemmen op de blijvende kenmerken van het bestaande gebouw. Het uiteindelijke gebouw straalt eenduidigheid uit: één organisatie, één gebouw. De materialen zijn bovendien duurzaam, onderhoudsarm en exploitatievriendelijk.

De planning werd afgestemd op de functionaliteit van de school: het te verbouwen deel van het gebouw was alleen tijdens de zomervakantie buiten gebruik en het hele project was ruimschoots eerder gereed dan verwacht. Vanzelfsprekend vonden ingrijpende maatregelen zoals sloop- en heiwerkzaamheden zoveel mogelijk plaats in vakanties.

De duurzaamheid versterkten we met onder meer zonnepanelen, klimaatbeheersing en CO2 sturing per ruimte, warmteterugwinning en hoge isolatiewaarden. Ook de flexibiliteit van het gebouw draagt bij aan de duurzaamheid. Niet alleen kan men bij toekomstige wijzigingen de binnenwanden verplaatsen, ook de installatietechniek blijft dan per ruimte regelbaar.