Egham Orbit

Egham Orbit

Egham Orbit Leisure Centre launches the first-phase of The Runnymede Regeneration Programme (RRP), a programme that will see several sites re-developed across the Borough.

The new centre offers a brand new gym with cardio equipment, spacious free weights area, functional training zone and stretching area. Four spacious and well-equipped studios are also provided, including a spinning studio. The sports hall is suitable for a range of sports such as volleyball, badminton, 5-a-side football, basketball and netball. Separate changing rooms were provided for the outdoor pitches.

Swimmers find a 25 meter pool at their disposal as well as a learner pool, both with moveable floors and a viewing area. For the smallest, a splash zone was created. Other facilities include a soft play area and cafeteria. A spacious spa area completes the offer, with facilities including sauna, steam room, 8 treatment rooms, hydro pool, a relaxation suite and heated stone loungers.

Client
PPP: Runnymede Borough Council / Places for People
Architect
Watson Batty Architects

Ground water and flood regulations

As the centre is situated near the river Thames and in a flood zone, the ground level of the centre could not exceed the old centre’s footprint. Therefore, the building was designed to be largely above ground. Flood water could then flow underneath the building without affecting adjacent property. In the original design, elements such as the pool basins, filtration pump pit and lift shaft were still built up from ground level.

Because of the ground water conditions and potential maximum flood level, Pellikaan decided to raise the entire building another 450mm, protecting the building more. The void underneath the building is approx. 1250 mm high. Access (for inspection of pool pipework and drainage) is provided via demountable louvres, any flood water will be able to flow through the louvered openings.

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


David Lloyd Emersons Green, Bristol

David Lloyd Emersons Green, Bristol

The Emersons Green club is the 100th UK club for David Lloyd Leisure. When he started his first leisure club in the early 1980s, David Lloyd had been part of the Pellikaan Tennis Team, where he got to train and play at the first Dutch indoor tennis centre: the Pellikaan Tennis Centre in Goirle. Pellikaan worked on the design of that first David Lloyd Club in Heston, and stayed connected to the chain ever since.

This David Lloyd club will offer a large gym floor, a sports hall and four group exercise studios for indoor cycling, high impact, Mind & Body and a new boutique-style Blaze studio. Tennis players can use the external show court or one of three courts in the tennis bubble. In addition, there will be a 20m indoor pool as well as a 25 meter outdoor heated pool and kids pools. The spa area combines indoor and outdoor facilities including saunas and steam rooms, hydropool, relax area etc.

For playing, socialising and unwinding members can use the DL kids club and the cafebar, choose for the family zone or adults only lounge, or go to the business hub.

Client
David Lloyd Leisure
Architect
HCD Architects

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


Leisure Centre Woodley

Leisure Centre Woodley

Pellikaan won the design & build tender to replace the tired former leisure centre in Woodley.

The new leisure centre will include a six-lane 25-metre swimming pool, a teaching pool with a movable floor, a gym plus a ‘live well’ gym, a four-court sports hall, and an additional studio and a café. It will benefit the whole community with its up-to-date, accessible and flexible facilities, as well as preventative health services.

“This new centre won’t just be a hub for sports – a place to improve or maintain your health. It will be a community focus for people in Woodley of all ages and sporting abilities to enjoy, and socialise, as well as somewhere to go for help to avoid health issues becoming a problem in the first place,” said Cllr Norman Jorgensen, executive member for environment, leisure and libraries.

Client
Wokingham Borough Council
Architect
Concept: Atkins; Delivery: Roberts Limbrick

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


Beach Resort, Nieuwvliet-Bad

Beach Resort Nieuwvliet-Bad

On the Dutch Northsea coast: new central facilities building for holiday resort Beach Resort Nieuwvliet-Bad.

The new central facilities building will have a variety of facilities including the reception area, restaurant witha  large terrace area, a shop, kids club, bike rental areas an several areas for general use. It also encompasses a leisure pool with 3 slides, spraypark and a toddler pool with several play features.

Client
Roompot
Architect
Hooper Architects

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


Andover Leisure Centre

Andover Leisure Centre

Places Leisure has won the new 30-year leisure DBOM contract for Test Valley Borough Council. To improve the leisure facilities in the city, Pellikaan and Roberts Limbrick Architects were responsible for the design and build construction of the leisure centre.

The new centre includes a gym, virtual bike studio, a 25-meter pool and learning pool with moveable floor, splash pad, dance studios, eight-court sports hall, squash courts, adventure play, Clip and Climb™ and café.

Test Valley Borough Council were keen to retain sports facilities during construction of the new centre, therefore, the project was carried out in phases: after partial demolition, construction of the new centre took place, followed by demolition of the remainder of the building and completion of the landscaping works.

As an operator of leisure clubs in The Netherlands, we have a unique insight in the operational aspects of refurbishments and extensions. Our approach and commitment are focussed on minimising disruption to operational matters. Operating results and long term memberships benefit from this approach, as users can continue their training programmes at their own club.

Client
PPP: Test Valley Borough Council / Places Leisure
Architect
Roberts Limbrick Architects

Considerate Contractor Award

The Andover Leisure Centre project was awarded the Considerate Constructors Scheme Bronze Award, based on Appearance, Community, Environment, Safety and Workforce.

The award was great recognition of the hard work of our dedicated team in achieving excellent and exceptional scores in all these areas.

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


Mondriaan Sports Hall Delft

Mondriaan Sports Hall Delft

The Mondriaan Sports Hall will be realised at the Sports and Movement College in Delft, The Netherlands. With their own sports hall, fitness and studio, students can now take these important classes at their own location rather than having to travel. Clubs with which the school has apprenticeship or training agreements can also use the hall.

Client
ROC Mondriaan
Architect
Bureau Bos Architecten

Full-electric and energy-neutral

The Design & Build tender was judged on design, quality and sustainability. Therefore Architects Bureau Bos and Pellikaan paid extra attention to the technical design. This is one of the first full-electric sports halls in Holland: no gas required. All air and water is heated electronically.

Measures to minimise use of electricity include thermal energy storage, heat pumps, LED lighting etc. By installing a large amount of PV cells on the roof, the building produces all the electricity it needs.

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


Villa Flora, Venlo

Villa Flora, Venlo

Villa Flora is built on behalf of the Venlo region for the 2012 Floriade, the World Horticultural Expo. After the Floriade exhibition, the combination of exhibition and office space will house several innovative companies, including agricultural businesses, under one roof. Pellikaan was selected for this Design & Build project through a European tender procedure.

The striking building is designed according to the cradle-to-cradle principle and is extremely sustainable. Full of greenery, the building provides a pleasant and flourishing environment. It will be an on-going asset to the Venlo region, which is the second Greenport in the Netherlands.

Footprint

Villa Flora’s energy use is minimised through the use of an ingenious lighting control system, energy-efficient lighting, and underground thermal energy storage. We also use glass and roofing materials rated high for insulation, and optimise the use of renewable energy during operation (solar, geothermal, bio-fermentation). This ensures that Villa Flora has the smallest possible carbon footprint.

Read more

Client
Venlo Council
Architect
Jón Kristinsson
Location
Venlo
Hand-over
September 2011

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


Morden Leisure Centre, Merton

Morden Leisure Centre, Merton

For the London Borough of Merton, Pellikaan delivered a new leisure centre at Morden Park.

Morden’s new leisure centre features a 25 meter pool, as well as a learner pool with moveable floor so it is also suitable for diving from the 1 meter springboards – and from the diving tower with 3- and 5-meter platforms. Other facilities include a spacious gym, large studio and café area.

The centre is highly accessible with Changing Places facilities in addition to the substantial amount of dedicated toilets and showers and the pool pod.

Measures taken to comply with London’s sustainability requirements include provision of solar panels, CHP, car charging facilities and a wadi for storage of excess rainwater.

Client
Merton Council
Architect
GT3 Architects

More information

The two-stage tender process for this JCT contract required cost information for preliminaries, overhead and profit, and project cost. In the design stage we already questioned whether the budget available would be in line with the proposed design and specifications.

During the PCSA stage, the budget for Morden Leisure Centre was reduced significantly. The centre was delivered 17 days early.

Taking on board the budget difficulties we worked very closely with the novated GT3 Architects during the PCSA stage to bring the project within budget whilst safeguarding the original design intent and improving long-term operational benefits. We developed a more buildable solution for the project, including some alternative materials. We even added additional floor space in the gym by closing the void over the entrance area.

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Richard van Emmerik
Director


Swimming Pool De Vrolijkheid, Zwolle

Swimming Pool De Vrolijkheid, Zwolle

Swimming Pool De Vrolijkheid has approx 1575 m2 water surface. 25 meter pools, training pool, children’s pool and a combined training- and leisure pool.

In addition there is an indoor slide, a restaurant, spectator seating and several areas for clubs and fitness. Pellikaan was able to provide the best proposal within the tight budget that Zwolle Council had set. The design & build plan was judged on design, maintenance and operation. Our operating experience was very useful in developing this efficient plan.

Client
Zwolle Council
Architect
pos4 architekten / Strategie Architecten

Sustainability

In the building, several sustainability measures were provided which save energy, water and maintenance cost, and which generate heat. Examples include an optimum location facing the sun, the indoor slide, low-pressure pool filters, high-efficiently motors in the air handling units, heat recovery,

additional insulation, grey-water circuit, LED lighting, use of a biomass installation, solar boiler and 2550 m2 photovoltaic panels.

Because of these measures, this swimming pool is one of the most energy efficient pools that can be realised at this time.

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


Sports Centre De Roodloop Hilvarenbeek

Sports Centre De Roodloop Hilvarenbeek

We worked closely together with our M&E partner and architect for the design and build construction of this new sports hall – swimming pool combination. Long term maintenance of the installations is part of the contract.

The compact building takes into account the requirements of the visitors very well. When you enter the building, you can see where you need to go right away. From the café are, you can see the sports hall as well as the swimming pool. Visitors will feel welcomed and be enticed to do sports.

A lot of attention went to the sustainability of the building, which resulted in an all-electric centre: the first swimming pool without a gas connection. This is achieved by a combination of reducing energy requirements through high insulation values and airtightness, and with technical installations including solar panels, heat pumps, LED lighting and heat recovery systems.

Client
Hilvarenbeek Council
Architect
Architectenbureau Bos

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


09eqx007.jpg

The Hive Leisure Centre, Ely

The Hive Leisure Centre, Ely

The famous cathedral of Ely served as inspiration for the choice of materials for the new Leisure in East Cambridgeshire. For example on the sports hall walls.

Value engineering and design development were essential for this project, and we worked closely together with Roberts Limbrick Architects to achieve the best possible value for money whilst staying true to the design philosophy of the AFLS&P design, which was the basis for the project at tender stage. One example of this that we moved the basement and roof plant rooms to the ground floor and first floor levels without increasing the building’s footprint.

Client
East Cambridgeshire District Council
Architect
AFLS&P - Roberts Limbrick Architects

Project details

The sports facilities on offer include a 4-court sports hall, an 8 lane 25 meter pool, a learner pool with moveable floor as well as a gym, two dance studios and a multipurpose room.

Outside, the 11-a-side 3G artificial pitch completes the offer. The centre is phase 2 of a larger leisure development in Ely, which also boasts a cinema and restaurants.

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


Waltham Abbey Leisure Centre

Waltham Abbey Leisure Centre

Places for People Leisure was awarded the contract for design, build operation and maintenance (DBOM) for the leisure centres of Epping Forest Council.

One of the leisure centres involved is the Waltham Abbey Leisure Centre, which Pellikaan built on the location of the former community centre. Therefore, the new centre also has a community room.

Other facilities in this design and build project include a 6 lane 25 meter pool, a learner pool with moveable floor and spectator seating, a gym and dance and spinning studios.the studio can be divided so two classes can take place at the same time, each with their own lighting, air handling, sound system etc.

A compact design was made for the limited space available and the centre has been designed with a green roof to complement the surrounding recreational ground.

Client
Epping Forest Council / Places Leisure
Architect
Pozzoni Architects

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director