24hqw004.jpg

Sparkhill Pool and Fitness Centre

Sparkhill Pool and Fitness Centre

Design & Build construction of the new Sparkhill Pool and Fitness Centre, which includes a training pool, learner pool, gym, dance and cycle studios. The centre is unique in its design and is sympathetic to the history of the old baths which used to sit on the same site. The site is tightly located in a very vibrant area between a library and a school building.

That meant that it was extra important to get the build programme just right. Each delivery had to be right on time, so the materials could be used in the building right away; and at the same time, all works needed to be on schedule, so the goods that were being delivered did not need to be stored on site waiting to be used. We uses lean planning techniques and extremely short communication lines to ensure the successful delivery of the project.

The project is part of a Design, Build, Operate and Maintain (DBOM) contract awarded to Places for People Leisure by Birmingham City Council.

 

Client
PPP Birmingham City Council / Places for People Leisure
Architect
Roberts Limbrick Architects

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


Washington Leisure Centre

Washington Leisure Centre

The new Washington Leisure Centre offers a range of facilities including a six-lane 25m pool and a learner pool with two hydro slides, a four-court sports hall, gym, squash, sauna and steam rooms. In addition, there are a soft play area and an additional multi purpose hall suitable for high-level trampoling training.

After completion of the centre, works started externally. Outside there will be a 100 space car park and 5-a-side football pitches, as well as an attractive central hub linking the new facilities with the surrounding town centre. The new location and design of the centre means that it provides a very welcoming view, visually inviting the people in Washington to come in and enjoy the facilities.

The Leisure Centre replaces the older centre, which remained open until the new centre was opened.

During a preview event several great videos were made of the facilities. Check them out on our Youtube channel.

Open full-screen 360 viewer

Client
Sunderland City Council
Architect
Watson Batty Architects
Location
Washington
Hand-over
2015

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Richard van Emmerik
Director


West Bromwich Leisure Centre

West Bromwich Leisure Centre

Places for People Leisure (previously DC Leisure) was chosen to design, build, run and maintain the new West Bromwich Leisure Centre. Designed by Roberts Limbrick Architects, the centre offers a 25m pool, learner pool, sauna and steam room, a four-court sports hall, fitness suite, dance studios, a dedicated children’s adventure area and a café.

As main contractor, Pellikaan was involved from the tender stage, working closely with Places for People Leisure and Roberts Limbrick to develop this high quality and feasible design and build sports complex.

Local involvement was an important factor for this DBOM project, stimulated by the enthusiasm and support of Sandwell Council. The centre benefits students by providing training and employment opportunities, which already started during construction when local students were involved. Collaboration with the council’s organisation “Think Local” enabled Pellikaan to optimise local involvement during the process: a good 70% of works was subcontracted locally.

See also article “Making a difference in West Bromwich” with Council: “sustainable for future”; Operator: “high quality cost effective leisure provision”; Sport England: “best practice example”.

Click here for full-screen view.

Client
PPP: Sandwell Council / Places for People Leisure
Architect
Roberts Limbrick Architects
Location
West Bromwich
Hand-over
May 2014

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


AQUApark Oberhausen

AQUApark Oberhausen

The design for AQUApark was inspired by the views of the drilling rig of a close-by coalmine. This provided the theme for the interior design. A replica of the drilling rig is the focal point and features under a (40m diameter) glass dome. The past relationship with mining is implemented in a stylish, playful way. A fantastic example of this is the unique 100 meter long Blackhole-slide, that leads to a realistic mine scene.

The AQUApark is widely dominated by the glass dome, with its changeable light effects it is the ultimate in aesthetics for the evenings. The lighting plan contributes to the exterior area. During the daytime the dome is opened in fine weather, giving visitors an open-air feel for maximum comfort on sunnier days.

The tropical pool area includes a number of swimming, fun and recreation areas. Some of the facilities are a leisure pool, a training pool, an outdoor pool and a children’s pool. The many slides, including Europe’s longes X-tube, and large sunbathing area with terrace will ensure fun all year round. This huge facility also offers a range of other amenities including a bar, bistro and shops.

Due to its efficient and sustainable energy system the pool is highly economic.

Client
OGM Oberhausen
Architect
pos4 architekten
Location
Oberhausen
Hand-over
March 2010

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


Extended School, Culemborg East

Extended School, Culemborg East

This design & build Extended School will be a healthy and sustainable building for two primary schools and a day care centre. The shared areas are situated in the centre of the building: a multipurpose room and two play rooms. The flexible furniture allows for easy change of functionality in the multipurpose room. When required, that room can be enlarged by opening the movable walls to the play rooms.

Energy neutral
The building will be energy neutral; no fossile fuels are required. To reach that, three types of measures are taken: Save energy with technologies like LED lighting, high insulation values and low-temperature heating. Use renewable energy through 750m2 of photovoltaic panels. Storage of heat and cold in a thermal energy storage system.

BIM
For this project, not only the architect and design team members issue their 3D models, but all subcontractors. From foundation to roof. Large packages such as steel and elevations and smaller packages including walls, floors, stairs and doors. The complete M&E installations are included in the BIM model, right down to the locations of the sockets.

Open full-screen 360 viewer

Client
Culemborg Council / Stichting Accommodatiebedrijf Culemborg
Architect
DMV Architecten
Location
Culemborg

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


Hockeyclub Düsseldorf

Hockeyclub Düsseldorf

Following a design by DMP Architekten from Munich, the renowned Düsseldorfer Hockey Club (DHC) gave Pellikaan the order for construction of the new clubhouse with hockey hall.

The 37,000 m² terrain of DHC is fully rearranged. The chore of the new training centre is the elevated clubhouse and the adjacent Hockey Hall. The clubhouse has two major functionalities on its two floors. The ground floor has a restaurant, lounge area, kitchen and some ancillary areas, the first floor has a foyer and reception room, but allso meeting rooms, team rooms, offices for the trainers/coaches etc. Two large terraces are accessible from the first floor foyer.

The large hockey hall with spectator seating is also suitable for disabled sports.

 

Client
Düsseldorfer Hockey Club 1905 e.V.
Architect
DMP Architekten
Location
Düsseldorf
Hand-over
February 2014

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


De Mixx Herselt

De Mixx Herselt

Apart from two large sports halls with a 9 meter clear height, athletes can use combat sports and dans studios, a gym, climbing wall and squash courts. Beginners can try skiing on a ski-roll. The fitness and ski-roll are operated by a private operator, just like the cafeteria, which has a large outdoor terrace.

This multi-purpose centre provides facilities for most everybody in the Herselt community: there are indoor and outdoor children’s play areas, a cooking studio, library, local history files, council offices, meeting rooms for clubs and an exhibition space.

Client
Herselt Council
Architect
Architectengroep A4
Location
Herselt
Hand-over
March 2011

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


Horley Leisure Centre

Horley Leisure Centre

This public leisure centre has a 25m pool with learner pool, a 4court sports hall, fitness suite, studio and related changing and reception facilities. The 155 parking spaces are shared with the Horley Town Football Club. The access road to the club is within the site boundary and was kept open throughout the project.

A low carbon energy philosophy influenced design and engineering decisions resulting in several awards: International Green Apple Award, Engineering Excellence Award and LABC Building Excellence Awards for Best Small Commercial Building (winner) and Best Sustainability Design (finalist). An A-rating for energy efficiency was achieved due to a range of measures including: a biomass boiler for woodchips and wood pellets, pool covers, solar panels (photovoltaic) and a lighting scheme based on daylight saving and PIR sensors. The UV pool filtration system reduces the amount of required chlorine by half. The entire building is made of concrete with laminated timber beams, columns, and roof and wall panels, and more than 90 per cent of the demolition materials from the old school at this location were reclaimed or recycled.

The building is accessible to all. The pool can be accessed via a full-length ramp with waterproof wheelchairs or a poolside hoist, there are fully equipped disabled changing rooms, two of which are fitted with ceiling-mounted electrical hoists, and several pieces of gym equipment have adaptations and features to make them more accessible. All the facilities can be accessed via ramps or lift. The centre also has high visibility signage with captions in Braille, fluorescent markings on equipment, a hearing loop system and tactile paving outside.

Client
Reigate and Banstead Borough Council
Architect
S&P Architects
Location
Horley
Hand-over
December 2011

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


Extended school De Ring, IJmuiden

Extended school De Ring, IJmuiden

The replacement sports hall in IJmuiden is located in the new extended school centre the Ring, along with a sports café, primary school and play group. A winding plinth connects the building’s parts. A lot of possibilities were created for education and sports to function optimally by linking areas and sharing provisions. Each user can be recognised by their use of colour and each has its own entry leading to the shared area in the heart of the building.

Environmental measures far beyond guidelines
Design elements like the compact shape of the building, high insulation values and use of natural light reduce the use of energy. In addition, the Ring has sustainable and environmentally friendly technologies including a sedum roof, solar panels and solar-powered boilers. Also, by adding mass to the construction, an consistent indoor climate is created. Furthermore, thermal energy storage is applied in the piling (geothermal piles). 255 of 355 piles are connected to the heating system.

At its own clubs, Pellikaan uses the BaOpt system (Bauer Optimisation). This is the first time we installed it for an external client. BaOpt is a high-tech regulating system for indoor climate installations, based on the latest control- and sensor technologies. It takes the occupancy in the rooms into account and keeps air quality perfect that way. Installations with BaOpt used less energy than the others.

Using these and other technologies, the Ring has a GPR score (municipal guidelines for sustainability) of 9.04 whilst only 6 is required.

360º view of extended school De Ring in IJmuiden.


Click here for full-screen view.

Client
Velsen Council
Architect
SP Architecten
Location
IJmuiden

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


2 Snow elevation.jpg

Sennocke Centre Sevenoaks

Sennocke Centre Sevenoaks

At Sevenoaks, a new sports centre was built as an extension of the existing tennis hall. The hall remained in use during part of the construction of the new centre. The refurbishment of the hall was scheduled late in the planning, so it could remain open as long as possible.

The existing tennis hall at Sevenoaks School was refurbished with new carpets, lighting etc.

The new centre offers the students a wide range of facilities such as a multi-purpose sports hall, six-lane swimming pool, fitness, dance, squash and tennis.

With the sports hall viewing gallery, poolside seating and social areas the audience can be made very welcome.

Client
Sevenoaks School
Architect
S&P Architects
Location
Sevenoaks
Hand-over
January 2005

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


De Zoest Zoersel

De Zoest Zoersel

Two sports clubs joined forces for the Construction of this sports centre. The Volleyball Club can now use a sports hall, fitness area with a view of the hall, their own cafeteria, changing areas.

The gymnastics and dance club has a 26x22m gymnastics hall, as well as a 24x17m dance studio, a cafeteria and also their own changing areas.

Client
VOC Amigos & TSITL
Architect
Architectengroep A4
Location
Zoersel
Hand-over
January 2012

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


Wellness Centre and Leisure Pool monte mare Bedburg

Wellness Centre and Leisure Pool monte mare Bedburg

In cooperation with monte mare Architects and Engineers, Pellikaan completed an exclusive swimming pool and wellness centre in approx. 15 months. The combination of a modern swimming pool with high quality exotic Lifestyle Resort is excellent. With some 650m² water surface it is one of the biggest pools in the region. In the public pool area, there are a 25 meter pool with 1- and 3-meter diving boards, learner pool, children’s pool and also heated benches and a relaxing zone.

monte mare asked wellverde to take care of the interior design and decoration of the wellness part of the centre. They ensured that the magic of Bali is captured. The beautiful saunagarden is layed out with much water where a variety of saunas and pools can be found. Indoors, additional saunas are available as well as relax areas, feature showers etc. Treatment rooms are on the first floor, with solarium and an Indonesian mud pool.

The pool water is heated with a heat exchanger, using river water that was heated by a powerstation. With numerous innovative techniques and materials, the energy costs are significantly and sustainably reduced.

The Council awarded this PPP contract to monte mare, working with Pellikaan.

Client
monte mare Unternehmensgruppe / Stadt Bedburg
Architect
monte mare Architekten und Ingenieure
Location
Bedburg
Hand-over
May 2010

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director