KJC en MFS, Heemskerk

KJC en MFS, Heemskerk

School, rehabilitation and sports

Heliomare Child and Youth Centre:
In this new Child- and Youth Centre,  children and young adults with special needs will find a school for special needs education that also offers facilities for rehabilitation, sports and movement. And to add to all that, the high-tech Regional Expert Centre offers outpatient treatment. Therefore, in addition to the usual school facilities, this centre has dedicated sports and movement areas, a hydrotherapy pool and rehabilitation rooms.

Every functionality of the building has its own domain, with its own entrance, but everybody comes together at the plaza. This large, high area houses the restaurant and has views to every domain.

Heemskerk Multipurpose Sports Centre:
A separate part of the building is the Multipurpose Sports Centre. During the daytime, this is used by primary school pupils from the area as well as Heliomare’s primary and secondary school students. The Heemskerk Council’s new sports hall is built to Dutch Olympic Committee standards and therefore also excellently suited for use by local sports clubs.

Engineer, Build, Maintain: the design by Architectenbureau Marlies Rohmer was further developed by our team before construction. After hand-over, Pellikaan remains responsible for maintenance of the building for 12 years.

Client
Heliomare and Heemskerk Council
Architect
Architectenbureau Marlies Rohmer
Location
Heemskerk

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


Extended School, Culemborg East

Extended School, Culemborg East

This design & build Extended School will be a healthy and sustainable building for two primary schools and a day care centre. The shared areas are situated in the centre of the building: a multipurpose room and two play rooms. The flexible furniture allows for easy change of functionality in the multipurpose room. When required, that room can be enlarged by opening the movable walls to the play rooms.

Energy neutral
The building will be energy neutral; no fossile fuels are required. To reach that, three types of measures are taken: Save energy with technologies like LED lighting, high insulation values and low-temperature heating. Use renewable energy through 750m2 of photovoltaic panels. Storage of heat and cold in a thermal energy storage system.

BIM
For this project, not only the architect and design team members issue their 3D models, but all subcontractors. From foundation to roof. Large packages such as steel and elevations and smaller packages including walls, floors, stairs and doors. The complete M&E installations are included in the BIM model, right down to the locations of the sockets.

Open full-screen 360 viewer

Client
Culemborg Council / Stichting Accommodatiebedrijf Culemborg
Architect
DMV Architecten
Location
Culemborg

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


Extended school De Ring, IJmuiden

Extended school De Ring, IJmuiden

The replacement sports hall in IJmuiden is located in the new extended school centre the Ring, along with a sports café, primary school and play group. A winding plinth connects the building’s parts. A lot of possibilities were created for education and sports to function optimally by linking areas and sharing provisions. Each user can be recognised by their use of colour and each has its own entry leading to the shared area in the heart of the building.

Environmental measures far beyond guidelines
Design elements like the compact shape of the building, high insulation values and use of natural light reduce the use of energy. In addition, the Ring has sustainable and environmentally friendly technologies including a sedum roof, solar panels and solar-powered boilers. Also, by adding mass to the construction, an consistent indoor climate is created. Furthermore, thermal energy storage is applied in the piling (geothermal piles). 255 of 355 piles are connected to the heating system.

At its own clubs, Pellikaan uses the BaOpt system (Bauer Optimisation). This is the first time we installed it for an external client. BaOpt is a high-tech regulating system for indoor climate installations, based on the latest control- and sensor technologies. It takes the occupancy in the rooms into account and keeps air quality perfect that way. Installations with BaOpt used less energy than the others.

Using these and other technologies, the Ring has a GPR score (municipal guidelines for sustainability) of 9.04 whilst only 6 is required.

360º view of extended school De Ring in IJmuiden.


Click here for full-screen view.

Client
Velsen Council
Architect
SP Architecten
Location
IJmuiden

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


Pieter Nieuwland College, Amsterdam

Pieter Nieuwland College Amsterdam

During construction the school was still in normal use, so the work on the renovation and expansion of the Pieter Nieuwland College was carried out in phases. Optimum safety was ensured by the site being clearly separated from the other rooms. Also, any major work was performed during holidays.

Two existing wings were completely renovated with new facades, roofs, floors, walls, etc. Some of the existing building was demolished to make way for a larger building. The new part is detached and this is achieved between the existing buildings. Due to the space created between the old and new facades and installing a skylight above, and interesting light effect was created.

The renewed school has a new main entrance with concierge, theatre space, lockers, recreation rooms and library. There are practice rooms for painting, crafts, music and science labs. Furthermore, there is room for 30 regular classrooms, offices etc.

Client
Amarantis Onderwijsgroep
Architect
GAJ Architecten
Location
Amsterdam
Hand-over
March 2011

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


Extended school, Joure-zuid

Extended school, Joure-zuid

The Extended school in Joure is a multicolour building in a beautiful park-type location. The theme is “Colours in the Park”.

The building is literally multicolour, the different users chose a colour to represent their identity and the desired atmosphere. Because of the large variety of plant life, the surround park changes colours with the seasons.

Functionalities include two primary schools, a day care centre, an art centre, social services offices and a gymnastics hall that can be used as a theatre.

The building has a guaranteed maximum use of energy. A very high insulation level helps to reduce the energy use. Pellikaan paid great attention to quality and matched the M&E engineering to the requirements of the future users. That way, a healthy learning and working environment was created, with a very low energy use.

Sustainable aspects include a green roof, triple glazing, sustainable timber and Rockpanel elevations, and compliance with the Dutch “fresh school” standard (class B).

Client
De Friese Meren Council, via Facilicom Service Group
Architect
Bureau Bos
Location
Joure

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


Louis Davids Carré, Zandvoort

Louis Davids Carré, Zandvoort

At the redevelopment of this square in down town Zandvoort, Pellikaan is responsible for large part of the development including the underground car park for 511 cars, 48 appartments, two schools, a public library, a sports hall, city offices and a multipurpose area for social and cultural activities.

The integration of these different buildings with their individual purposes, requires a thorough plan for accessibility, routing and safety in and around the buildings. During the development phase, Pellikaan used its great experience as operator of various buildings to find the best solutions. That experience was also used to ensure optimum long-term use of the buildings, for example through choices regarding services engineering and materials.

Examples are the hypermodern ventilation system for a healthy learning climate, LED lighting in the garage, the use of solar panels and the underground thermal energy storage.

Client
PPP - AM Wonen / Zandvoort Council
Architect
Bureau Bos Baarn / Deltavormgroep Utrecht / Van Rossum RI Beverwijk
Location
Zandvoort
Hand-over
2010

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


Whitgift School Sports Centre Croydon

Whitgift School Sports Centre Croydon

The new state-of-the-art sports complex for the Whitgift School offers more than twenty sports to national standard! The 44x28m sports hall with moveable partition is suitable for many sports varying from volleyball to cricket-practise. Games on the basketball show court can be supported from the viewing galleries.

To create optimum multipurpose use of the available space dividing walls were also used in other areas. The squash courts walls can be moved and the swimming pool is suitable for competitions as well as learning. The eight-lane pool is provided with timing equipment as well as a moveable floor.

Further facilities include fitness, class rooms, offices, physio, multi-purpose areas and a kitchen. The centre is located on the school premises and was built while the school was operated normally. Creating a building suitable for use by school children was important. Vandalism proof materials were used without compromising the design and an optimum teaching environment was created through high standard acoustic provisions.

The initial design for this project came in well above budget. Pellikaan was able to take this design and amend it, saving sufficient money to accommodate the available budget whilst still offering all required facilities.

Client
Whitgift School
Architect
Hooper Architects
Location
Croydon
Hand-over
December 2004

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Richard van Emmerik
Director