KJC en MFS, Heemskerk

KJC en MFS, Heemskerk

School, rehabilitation and sports

Heliomare Child and Youth Centre:
In this new Child- and Youth Centre,  children and young adults with special needs will find a school for special needs education that also offers facilities for rehabilitation, sports and movement. And to add to all that, the high-tech Regional Expert Centre offers outpatient treatment. Therefore, in addition to the usual school facilities, this centre has dedicated sports and movement areas, a hydrotherapy pool and rehabilitation rooms.

Every functionality of the building has its own domain, with its own entrance, but everybody comes together at the plaza. This large, high area houses the restaurant and has views to every domain.

Heemskerk Multipurpose Sports Centre:
A separate part of the building is the Multipurpose Sports Centre. During the daytime, this is used by primary school pupils from the area as well as Heliomare’s primary and secondary school students. The Heemskerk Council’s new sports hall is built to Dutch Olympic Committee standards and therefore also excellently suited for use by local sports clubs.

Engineer, Build, Maintain: the design by Architectenbureau Marlies Rohmer was further developed by our team before construction. After hand-over, Pellikaan remains responsible for maintenance of the building for 12 years.

Client
Heliomare and Heemskerk Council
Architect
Architectenbureau Marlies Rohmer
Location
Heemskerk

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


Tadworth Leisure Community and Youth Centre

Tadworth Leisure Community and Youth Centre

On the Banstead Athletic Football Club’s training pitch, Pellikaan designed & built a new leisure and community centre and youth centre. Facilities in the new centre include a training and a learner pool with viewing area, gym, studio, community room, crèche, café, sports hall and 4 five-a-side pitches. Also a park play area, skate park and access road were part of the project. The youth centre offers a training kitchen, computer area, one-to-on and group work rooms, youth worker office, activity hall, music facilities, a chill-out area, and an outdoor youth area.

The new centre is part of the regeneration of the Preston area. Pellikaan also built the award-winning Horley Leisure Centre for Reigate & Banstead Borough Council.

Click here for full-screen view.

Client
Reigate and Banstead Borough Council
Architect
AFLS+P Architects
Location
Tadworth
Hand-over
2015

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


Vital Resort Oversum Winterberg

Vital Resort Oversum Winterberg

In Winterberg Pellikaan built a unique multifunctional resort. The Oversum Vital Resort offers facilities for sports, entertainment, health, tourism and business. This project is a PPP project with the City of Winterberg and investor sab.

The special complex has a swimming pool with various indoor and outdoor pools, a fitness club, sauna with sauna garden, as part of the health and wellness centre is a physio therapy centre and physician’s office, tourist information, congress and event centre, four star hotel with 80 rooms and suites, conference room and restaurant.

The striking architecture of this complex is dominated by an elegant wood structure in the form of a pine cone, in which the seven-storey hotel is housed. All other buildings are constructed on two levels and are harmoniously embedded in the spa park landscape.

Client
PPP sab AG / Winterberg City Council
Architect
FormA Architekten
Location
Winterberg
Hand-over
February 2012

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


Huis in de Stad, Tienen

Huis in de Stad, Tienen

The project “Huis in de Stad” (House in the town) in Tienen offers new housing facilities and meeting place for 40 adults with learning difficulties next to existing facilities.

The new entrance connects the existing main building to the new-built structure. At this central location a restaurant is situated, that can be connected to the restaurant in the existing part to create a large space for activities and events.

The four living units in the new building each have their own facilities such as a living room, kitchen and dining area. All residents have their own rooms with kitchenette and bathroom.

Also, a doctor’s office and rooms for physiotherapy and fitness were created.

Client
Huis in de stad VZW
Architect
Studiebureau Rimanque
Location
Tienen
Hand-over
March 2015

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


Sea Life Centres

Sea Life Centres

Pellikaan built the first Sea Life aquarium in Konstanz, Germany, 1998. We have since built Sea Life Centres in Hannover and Speyer also. Visitors can explore the fascinating underwater world of native as well as exotic waters in the large fresh and saltwater aquariums. The various habitats have been recreated in a detailed and true-to-nature manner in high-quality tanks.  Some 5,000 animals of more then 100 species can be seen at each centre. Spectacular highlights include an 8 meter long glass tunnel walkway through a 5 meter high 300,000 litre tank, where you can watch stingrays and sharks at close range.

For the design of each Sea Life Centre, particular attention was given to the choice of environmentally friendly materials and systems. The harmoniously integrated water tanks have been designed to enable the animals to feel at home in their real, natural environment.

Client
Merlin Entertainments Group
Location
Several locations in Germany
Hand-over
1998-2003-2007

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


Sports and youth centre, Uithuizen

Sports and youth centre, Uithuizen

To replace the sports hall that was built by Pellikaan in 1964, a new multipurpose centre was opened. The sports section of this centre includes a Sports hall, measuring 48 x 30 x 7 meters and a gym 28 x 28 x 7 meters and are accredited by the Dutch Olympic Commitee and the Dutch Sports Federation. These spaces can be divided by acoustic partitions and there is room for an audience of 250 people. The sports centre is used by sports clubs in the municipality and the Eemshaven College, which is located on the adjacent land.

In the centre has a multifunctional meeting room with catering facilities and bowling alleys, The youth centre has a recreation room and disco.
Sustainable aspects are important in this project i.e: there is a heat pump system including underfloor heating installed.

Client
Eemsmond Council
Architect
Strategie Architects
Location
Uithuizen

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


Louis Davids Carré, Zandvoort

Louis Davids Carré, Zandvoort

At the redevelopment of this square in down town Zandvoort, Pellikaan is responsible for large part of the development including the underground car park for 511 cars, 48 appartments, two schools, a public library, a sports hall, city offices and a multipurpose area for social and cultural activities.

The integration of these different buildings with their individual purposes, requires a thorough plan for accessibility, routing and safety in and around the buildings. During the development phase, Pellikaan used its great experience as operator of various buildings to find the best solutions. That experience was also used to ensure optimum long-term use of the buildings, for example through choices regarding services engineering and materials.

Examples are the hypermodern ventilation system for a healthy learning climate, LED lighting in the garage, the use of solar panels and the underground thermal energy storage.

Client
PPP - AM Wonen / Zandvoort Council
Architect
Bureau Bos Baarn / Deltavormgroep Utrecht / Van Rossum RI Beverwijk
Location
Zandvoort
Hand-over
2010

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


Community Centre Bilk Düsseldorf

Community Centre Bilk Düsseldorf

On the site of the former Bilk train station, Pellikaan has created an attractive community centre.

The large three-storey community centre offers a variety of authority services. There is a register office and a community hall with an event room. Also the council of Düsseldorf Borough of Bilk house their offices in the new building. The community can enjoy the facilities at the city library and reader’s café.

The swimming pool offers training and learner pools with moveable floors and a diving platform. It stands out for its straight lines, simple elegance and bright materials. The water quality is guaranteed by an electrolytic chlorine generator and the pool uses energy saving materials and techniques, which significantly reduce operation costs.

This is a modern complex with interesting external wall cladding, use of split levels, bright rooms, glass facades and friendly interior decoration. The natural light is used to its full potential on a daytime. Light shines into the pool through the rectangular glass roof, the so called lantern. At night the centre is most impressive. The light shines out and creates an art piece with the glass and views into the centre a focal point.

Client
Düsseldorf Council
Architect
Allmann, Sattler & Wappner München
Location
Düsseldorf
Hand-over
September 2008

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


Villa Flora, Venlo

Villa Flora, Venlo

Villa Flora is built on behalf of the Venlo region for the 2012 Floriade, the World Horticultural Expo. After the Floriade exhibition, the combination of exhibition and office space will house several innovative companies, including agricultural businesses, under one roof. Pellikaan was selected for this Design & Build project through a European tender procedure.

The striking building is designed according to the cradle-to-cradle principle and is extremely sustainable. Full of greenery, the building provides a pleasant and flourishing environment. It will be an on-going asset to the Venlo region, which is the second Greenport in the Netherlands.

Footprint

Villa Flora’s energy use is minimised through the use of an ingenious lighting control system, energy-efficient lighting, and underground thermal energy storage. We also use glass and roofing materials rated high for insulation, and optimise the use of renewable energy during operation (solar, geothermal, bio-fermentation). This ensures that Villa Flora has the smallest possible carbon footprint.

Read more

Client
Venlo Council
Architect
Jón Kristinsson
Location
Venlo
Hand-over
September 2011

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director