Leisure Centre Woodley

Leisure Centre Woodley

Pellikaan won the design & build tender to replace the tired former leisure centre in Woodley.

The new leisure centre will include a six-lane 25-metre swimming pool, a teaching pool with a movable floor, a gym plus a ‘live well’ gym, a four-court sports hall, and an additional studio and a café. It will benefit the whole community with its up-to-date, accessible and flexible facilities, as well as preventative health services.

“This new centre won’t just be a hub for sports – a place to improve or maintain your health. It will be a community focus for people in Woodley of all ages and sporting abilities to enjoy, and socialise, as well as somewhere to go for help to avoid health issues becoming a problem in the first place,” said Cllr Norman Jorgensen, executive member for environment, leisure and libraries.

Client
Wokingham Borough Council
Architect
Concept: Atkins; Delivery: Roberts Limbrick

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


Morden Leisure Centre, Merton

Morden Leisure Centre, Merton

For the London Borough of Merton, Pellikaan delivered a new leisure centre at Morden Park.

Morden’s new leisure centre features a 25 meter pool, as well as a learner pool with moveable floor so it is also suitable for diving from the 1 meter springboards – and from the diving tower with 3- and 5-meter platforms. Other facilities include a spacious gym, large studio and café area.

The centre is highly accessible with Changing Places facilities in addition to the substantial amount of dedicated toilets and showers and the pool pod.

Measures taken to comply with London’s sustainability requirements include provision of solar panels, CHP, car charging facilities and a wadi for storage of excess rainwater.

Client
Merton Council

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Richard van Emmerik
Director


Swimming Pool De Vrolijkheid, Zwolle

Swimming Pool De Vrolijkheid, Zwolle

Swimming Pool De Vrolijkheid has approx 1575 m2 water surface. 25 meter pools, training pool, children’s pool and a combined training- and leisure pool.

In addition there is an indoor slide, a restaurant, spectator seating and several areas for clubs and fitness. Pellikaan was able to provide the best proposal within the tight budget that Zwolle Council had set. The design & build plan was judged on design, maintenance and operation. Our operating experience was very useful in developing this efficient plan.

Client
Zwolle Council
Architect
pos4 architekten / Strategie Architecten

Sustainability

In the building, several sustainability measures were provided which save energy, water and maintenance cost, and which generate heat. Examples include an optimum location facing the sun, the indoor slide, low-pressure pool filters, high-efficiently motors in the air handling units, heat recovery,

additional insulation, grey-water circuit, LED lighting, use of a biomass installation, solar boiler and 2550 m2 photovoltaic panels.

Because of these measures, this swimming pool is one of the most energy efficient pools that can be realised at this time.

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


Mondriaan Sports Hall Delft

Mondriaan Sports Hall Delft

The Mondriaan Sports Hall will be realised at the Sports and Movement College in Delft, The Netherlands. With their own sports hall, fitness and studio, students can now take these important classes at their own location rather than having to travel. Clubs with which the school has apprenticeship or training agreements can also use the hall.

Client
ROC Mondriaan
Architect
Bureau Bos Architecten

Full-electric and energy-neutral

The Design & Build tender was judged on design, quality and sustainability. Therefore Architects Bureau Bos and Pellikaan paid extra attention to the technical design. This is one of the first full-electric sports halls in Holland: no gas required. All air and water is heated electronically.

Measures to minimise use of electricity include thermal energy storage, heat pumps, LED lighting etc. By installing a large amount of PV cells on the roof, the building produces all the electricity it needs.

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


09eqx007.jpg

The Hive Leisure Centre, Ely

The Hive Leisure Centre, Ely

The famous cathedral of Ely served as inspiration for the choice of materials for the new Leisure in East Cambridgeshire. For example on the sports hall walls.

Value engineering and design development were essential for this project, and we worked closely together with Roberts Limbrick Architects to achieve the best possible value for money whilst staying true to the design philosophy of the AFLS&P design, which was the basis for the project at tender stage. One example of this that we moved the basement and roof plant rooms to the ground floor and first floor levels without increasing the building’s footprint.

Client
East Cambridgeshire District Council
Architect
AFLS&P - Roberts Limbrick Architects

Project details

The sports facilities on offer include a 4-court sports hall, an 8 lane 25 meter pool, a learner pool with moveable floor as well as a gym, two dance studios and a multipurpose room.

Outside, the 11-a-side 3G artificial pitch completes the offer. The centre is phase 2 of a larger leisure development in Ely, which also boasts a cinema and restaurants.

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


imgID96357891.jpg

Waltham Abbey Leisure Centre

Waltham Abbey Leisure Centre

Places for People Leisure was awarded the contract for design, build operation and maintenance (DBOM) for the leisure centres of Epping Forest Council.

One of the leisure centres involved is the Waltham Abbey Leisure Centre, which Pellikaan will be building on the location of the existing community centre. Therefore, the new centre will also have a community room.

Other facilities in this design and build project include a 6 lane 25 meter pool, a learner pool with moveable floor, a gym and dance and spinning studios.

Client
Epping Forest Council / Places for People Leisure
Architect
Pozzoni Architects

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


Pool Stadspark Turnhout

Pool Stadspark Turnhout

After years of vacancy, this Belgian swimming pool received a thorough facelift and extension of facilities. Structural improvement works were done to the basement, pool basins, floors and plant rooms, and the used technology guarantees a final and sustainable solution for the pool. To deal with ground water issues, 1680 cubic meters of concrete was used, that is approximately 4 million kilos.

The leisure pool has a great offer for all ages, with a kids world, a fun- and leisure zone and a 25 meter training pool and a learner pool – both with moveable floor. The wellness area has a whirlpool, sauna and three steam rooms. Especially the play world and the 74 meter long slide stand out. The slide has three dimensional effects, for which the user can pick their own theme, like Halloween or disco. Or you can choose to score as many points as possible along the way by touching specific places of the slide.

The restaurant area offers views offer the kids world and the 25 meter pool. Outside, a spray park was realised.

This DBFMO project was realised together with ESSA engineers and architects, and with operator Optisport, who will operate the pool for 20 years.

Open full-screen 360 viewer

Client
Turnhout City
Architect
Ingenieurs- en Architectenbureau ESSA
Location
Turnhout

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


KJC en MFS, Heemskerk

KJC en MFS, Heemskerk

School, rehabilitation and sports

Heliomare Child and Youth Centre:
In this new Child- and Youth Centre,  children and young adults with special needs will find a school for special needs education that also offers facilities for rehabilitation, sports and movement. And to add to all that, the high-tech Regional Expert Centre offers outpatient treatment. Therefore, in addition to the usual school facilities, this centre has dedicated sports and movement areas, a hydrotherapy pool and rehabilitation rooms.

Every functionality of the building has its own domain, with its own entrance, but everybody comes together at the plaza. This large, high area houses the restaurant and has views to every domain.

Heemskerk Multipurpose Sports Centre:
A separate part of the building is the Multipurpose Sports Centre. During the daytime, this is used by primary school pupils from the area as well as Heliomare’s primary and secondary school students. The Heemskerk Council’s new sports hall is built to Dutch Olympic Committee standards and therefore also excellently suited for use by local sports clubs.

Engineer, Build, Maintain: the design by Architectenbureau Marlies Rohmer was further developed by our team before construction. After hand-over, Pellikaan remains responsible for maintenance of the building for 12 years.

Client
Heliomare and Heemskerk Council
Architect
Architectenbureau Marlies Rohmer
Location
Heemskerk

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


Family Pool and Wellness Centre Mölln

Family Pool and Wellness Centre Mölln

At the location of the previous spa baths in Mölln, Pellikaan built a new pool and sauna centre. The design concept of Geising & Böker splits the building horizontally in a heavy pedestal and a light, floating top, that appears to be flowing in the wind between the trees.

The pool targets athletes, non-swimmers and parents with children. Therefore a 25 meter pool was created as well as a play- and learner pool with hydrotherapy, and that is suitable for aquacycling as well as swimming lessons. For the little ones, a play area was created. There is ample space to relax as well.

The sauna area has two saunas and a steam room. Very spacious relax areas have been set up in this section of the centre. The open fireplace and the sauna garden complete the offer.

 

 

Client
Mölln Council
Architect
Geising & Böker Architekten
Location
Mölln
Hand-over
Autumn 2016

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


Extended School, Culemborg East

Extended School, Culemborg East

This design & build Extended School will be a healthy and sustainable building for two primary schools and a day care centre. The shared areas are situated in the centre of the building: a multipurpose room and two play rooms. The flexible furniture allows for easy change of functionality in the multipurpose room. When required, that room can be enlarged by opening the movable walls to the play rooms.

Energy neutral
The building will be energy neutral; no fossile fuels are required. To reach that, three types of measures are taken: Save energy with technologies like LED lighting, high insulation values and low-temperature heating. Use renewable energy through 750m2 of photovoltaic panels. Storage of heat and cold in a thermal energy storage system.

BIM
For this project, not only the architect and design team members issue their 3D models, but all subcontractors. From foundation to roof. Large packages such as steel and elevations and smaller packages including walls, floors, stairs and doors. The complete M&E installations are included in the BIM model, right down to the locations of the sockets.

Open full-screen 360 viewer

Client
Culemborg Council / Stichting Accommodatiebedrijf Culemborg
Architect
DMV Architecten
Location
Culemborg

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


Jumping Jack, Almere

Jumping Jack, Almere

Club Pellikaan started a new concept: Jumping Jack. This is the introduction of a new brand focussed on jumping, freerunning and freestyling in an urban context. We changed a tennis hall into the first Jumping Jack location with 2400 square meters of trampolines, a foampit to practice difficult tricks and ample opportunity to regain your breath in The Coffee Club.

Jumping Jack during the opening:

Client
Club Pellikaan
Architect
Pellikaan
Location
Almere
Hand-over
August 2016

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


24hqw004.jpg

Sparkhill Pool and Fitness Centre

Sparkhill Pool and Fitness Centre

Design & Build construction of the new Sparkhill Pool and Fitness Centre, which includes a training pool, learner pool, gym, dance and cycle studios. The centre is unique in its design and is sympathetic to the history of the old baths which used to sit on the same site. The site is tightly located in a very vibrant area between a library and a school building.

That meant that it was extra important to get the build programme just right. Each delivery had to be right on time, so the materials could be used in the building right away; and at the same time, all works needed to be on schedule, so the goods that were being delivered did not need to be stored on site waiting to be used. We uses lean planning techniques and extremely short communication lines to ensure the successful delivery of the project.

The project is part of a Design, Build, Operate and Maintain (DBOM) contract awarded to Places for People Leisure by Birmingham City Council.

 

Client
PPP Birmingham City Council / Places for People Leisure
Architect
Roberts Limbrick Architects
Location
Sparkhill

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director