IKC De Kindertuin Maassluis

IKC De Kindertuin Maassluis

Onder de nieuwe naam “De Kindertuin” wordt in Maassluis het huidige IKC (Integraal Kind Centrum) “Het Spectrum” op een nieuwe locatie gevestigd. Een plek waar kinderen kunnen groeien!

In IKC De Kindertuin krijgen natuur en techniek een bijzondere plek in het aanbod voor opvang en onderwijs voor kinderen van 0 tot 13 jaar. In het gebouw komt naast een kinderdagverblijf, BSO en 10 leslokalen een grote sportzaal van de gemeente op de eerste verdieping.

De centrale hallen hebben aan de lokaalzijden scheidingswanden met geïntegreerde garderobes. Op hoedenplanken kunnen de kinderen hun werkstukjes straks tentoonstellen.

Opdrachtgever
Gemeente Maassluis en Stichting U1ek
Architect
Frencken Scholl Architecten
Plaats
Maassluis

Het complex

De school heeft een bijzondere, speelse gevel; afgestemd op robuust metselwerk. Elk leslokaal heeft een vraaggestuurd ventilatiesysteem dat ventileert op basis van CO2.

Dit geïntegreerde luchtverwarming en -koelingsysteem bespaart energie doordat het niet verwarmt als er geen persoon in het lokaal aanwezig is. Met dit systeem zijn radiatoren in een lokaal overbodig.

Heeft u een vraag? We helpen u graag verder.

Stuur een bericht of bel naar 013 465 76 00.

Stel een vraag
Jack Hazen
Commercieel directeur


IKC Villa Vrolik, Hilversum

IKC Villa Vrolik, Hilversum

In Hilversum bundelen de Lorentzschool en Bink Kinderopvang de krachten om een nieuw IKC Villa Vrolik (Integraal Kind Centrum) te vormen. Vanuit een nieuw gebouw gaan ze samen zorgen voor onderwijs en opvang voor kinderen van 2 tot 12 jaar. Naast deze basisschool, peuterspeelzaal en BSO kunnen aanvullende activiteiten deel uit gaan maken van het aanbod. Denk aan logopedie, Speel-o-theek, dreumesgroep of kinderfysio.

In het nieuwe gebouw komt een peuterspeelzaal, 12 leslokalen, een atelier, een speellokaal en per bouw een leerplein. De centrale ruimte wordt samen met de speelzaal en de tribunetrap gebruikt voor vieringen. Buiten schooltijd gebruikt de BSO de speelzaal, de leerpleinen, het atelier en de uitgebreide keuken.

Voor het IKC zijn tuinen van wezenlijk belang. Er komen dan ook centraal gelegen tuinen waar de kinderen gebruik van kunnen maken.

Opdrachtgever
Stichting Primair Openbaar Onderwijs Hilversum (STIP)
Architect
Bonnemayer Architecten
Plaats
Hilversum
Opleverdatum
zomer 2017

Heeft u een vraag? We helpen u graag verder.

Stuur een bericht of bel naar 013 465 76 00.

Stel een vraag
Jack Hazen
Commercieel directeur


Kindcentrum Mechelen

Kindcentrum Mechelen

Een school in Mechelen wordt vervangen door een eigentijds gebouw, gekoppeld aan de recent gerenoveerde gemeenschapsvoorziening. In het nieuwe gebouw komen een fusieschool, bso en peuterspeelzaal. Pellikaan en Heton zijn in samenwerkingsverband 10 jaar lang verantwoordelijk voor onderhoud, exploitatie en energiemanagement (DBMOE).

Huiskamer
Binnen is er een huiskamereffect gecreëerd. Transparantie en verbintenis spelen daarbij een grote rol. De instructieruimten hebben allemaal een glazen wand naar het centrale plein waar werkhoeken, een atelier en een grote leerkeuken te vinden zijn, en ook tussen de ruimten zitten schuifdeuren.

Nauw overleg
In de voorbereiding was de samenwerking tussen Innovo, de gemeente Gulpen Wittem, Heton, Pellikaan en het ontwerpteam bijzonder groot, ook op technisch vlak. Samen vonden we de optimale specificaties en oplossingen door de voor- en nadelen ervan op korte en lange termijn samen af te wegen. Bijvoorbeeld bij de keuze om wel of niet pv panelen te installeren, bij het vaststellen van het benodigde energievolume, en bij de keuze om net niet helemaal full electric te zijn: voor het piekvermogen op heel koude dagen is nog een beetje gas nodig – zodra er betere oplossingen uit de markt komen, is het gebouw er klaar voor om die te implementeren.

Opdrachtgever
Gemeente Gulpen-Wittem / Stichting Innovo
Architect
Povše en Timmermans
Plaats
Mechelen

Heeft u een vraag? We helpen u graag verder.

Stuur een bericht of bel naar 013 465 76 00.

Stel een vraag
Hein Arntz
Sr. commercieel manager


Kindcentrum Meerssen

Kindcentrum Meerssen

In Meerssen werken basisscholen, bibliotheek, kinderopvang, buitenschoolse opvang en peuterspeelzaal samen om de kinderen op te laten groeien tot krachtige wereldburgers. Vanaf 2018 doen ze dat in een nieuwe Kindcentrum, gerealiseerd door een consortium met Pellikaan en Heton. Samen met architect Povše en Timmermans zorgen we voor ontwerp, bouw, meerjaren onderhoud en exploitatie van het gebouw. Ook zijn wij de eerste 10 jaar verantwoordelijk voor het energieverbruik.

We gebruiken het bestaande schoolgebouw, dat we verbouwen en verbinden aan nieuwbouw. Kleurgebruik en buiteninrichting maken er een architectonisch geheel van. 7 pleinen zijn in het gebouw als een kralensnoer aan elkaar geregen. Daaraan grenzen individuele ruimten. Zo zijn alle organisaties letterlijk verbonden, en kan iedereen gemakkelijk ruimten zoals speelplein, kookplein en aula gebruiken.

Iedereen heeft ook zijn eigen ingang en buitenruimte: overzichtelijk voor de kinderen, en nuttig om bijvoorbeeld de bibliotheek open te laten zijn wanneer de scholen dat niet zijn.

Opdrachtgever
Gemeente Meerssen / Stichting Innovo
Architect
Povše en Timmermans
Plaats
Meerssen
Opleverdatum
eind 2017

Heeft u een vraag? We helpen u graag verder.

Stuur een bericht of bel naar 013 465 76 00.

Stel een vraag
Hein Arntz
Sr. commercieel manager


KJC en MFS, Heemskerk

KJC en MFS, Heemskerk

School, revalidatie en sport
KJC:
Kinderen en jongeren met een beperking vinden in dit nieuwe Kinder- en JeugdCentrum een school voor (voortgezet) speciaal onderwijs waar ook revalidatie, sport en beweging aangeboden worden. En het high-tech Regionale Expertisecentrum biedt ook nog poliklinische behandelingen. Naast gewone schoolfuncties zijn hier dan ook sport- en bewegingsruimten, een hydrotherapiebad en revalidatieruimten.

Iedere functionaliteit heeft een domein met eigen entree, maar komt bij elkaar bij de plaza. In deze grote, hoge ruimte is het restaurant en je hebt er zicht op alle domeinen.

MFS: Een apart deel van het gebouw is de MultiFunctionele Sportaccommodatie (MFS) die overdag zowel door basisschoolleerlingen uit de omgeving als door het KJC gebruikt wordt. De NOC*NSF hal is ook uitstekend geschikt voor het lokale sport- en verenigingsleven.

Ontwerp, bouw, onderhoud: Voor dit Engineer, Build and Maintain contract werken we in ons team eerst het ontwerp van Architectenbureau Marlies Rohmer uit (VO→ DO→TO), waarna de bouw kan beginnen. Na oplevering blijven we 12 jaar verantwoordelijk voor het onderhoud van dit mooie gebouw.

Opdrachtgever
Stichting Heliomare Onderwijs i.s.m. Gemeente Heemskerk
Architect
Architectenbureau Marlies Rohmer
Plaats
Heemskerk

Heeft u een vraag? We helpen u graag verder.

Stuur een bericht of bel naar 013 465 76 00.

Stel een vraag
Roy Pellikaan
Directeur


Hogeschool Thomas More Rotterdam30.jpg

Thomas More Hogeschool, Rotterdam

Thomas More Hogeschool, Rotterdam

Om meer ruimte te creëren voor Thomas More Hogeschool maakte één bestaande vleugel plaats voor een nieuwbouw van drie verdiepingen. De rest van de school werd gerenoveerd. Om de beste Design & Build aanbieding te maken werkte Pellikaan vanaf het begin nauw samen met GAJ Architecten, AVS engineering, Quinta Ingenieursbureau en Barth Installatietechniek. Het resultaat is een mooi en functioneel ontwerp dat uitstekend past in de omgeving, en dat daarnaast door bouwmethode, materiaal, installatietechniek en fasering ook op technisch en financieel vlak aansluit bij de wensen van de school.

Aansluiting tussen bestaand en nieuw is gevonden door kleuren en materialen van de nieuwbouw af te stemmen op de blijvende kenmerken van het bestaande gebouw. Het uiteindelijke gebouw straalt eenduidigheid uit: één organisatie, één gebouw. De materialen zijn bovendien duurzaam, onderhoudsarm en exploitatievriendelijk.

De planning werd afgestemd op de functionaliteit van de school: het te verbouwen deel van het gebouw was alleen tijdens de zomervakantie buiten gebruik en het hele project was ruimschoots eerder gereed dan verwacht. Vanzelfsprekend vonden ingrijpende maatregelen zoals sloop- en heiwerkzaamheden zoveel mogelijk plaats in vakanties.

De duurzaamheid versterkten we met onder meer zonnepanelen, klimaatbeheersing en CO2 sturing per ruimte, warmteterugwinning en hoge isolatiewaarden. Ook de flexibiliteit van het gebouw draagt bij aan de duurzaamheid. Niet alleen kan men bij toekomstige wijzigingen de binnenwanden verplaatsen, ook de installatietechniek blijft dan per ruimte regelbaar.

Opdrachtgever
Thomas More Hogeschool
Architect
GAJ Architecten
Plaats
Rotterdam
Opleverdatum
Voorjaar 2016

Heeft u een vraag? We helpen u graag verder.

Stuur een bericht of bel naar 013 465 76 00.

Stel een vraag
Roy Pellikaan
Directeur


MFC Atria, Leusden

MFC Atria, Leusden

In Leusden realiseert Pellikaan een multifunctioneel centrum voor twee basisscholen, een BSO en een gymzaal. Pellikaan is na de Design & Build realisatie ook nog 20 jaar lang verantwoordelijk voor onderhoud en energieverbruik (DBME). Door de lange termijn voorop te stellen en in de aanbesteding met dialoog duidelijk aan te geven wat belangen, doelen en kaders zijn, waren inschrijvingen van zeer hoge kwaliteit mogelijk. De voorbereiding verloopt zeer soepel en het draagvlak is groot doordat de scholen meebeslisten. De aanbieding is beoordeeld op financiën, ontwerp, duurzaamheid en samenwerkingscompetentie.

Overzichtelijke indeling
Bij de centrale ruimte met tribune ligt de speelzaal. Van hieruit bereik je leerpleinen met elk vier lokalen met concentratieruimtes. Aan de rand van het gebouw, ook weer met een directe link naar de centrale ruimte en de speelzaal, ligt de buitenschoolse opvang. De gymzaal is net los van het gebouw gepositioneerd. Dat maakt zelfstandig gebruik door groepen van buiten de school eenvoudiger.

De centrale ruimte, de speelzaal en het kleuterleerplein zijn tot een grote ruimte te maken. Het gebouw is ook op lange termijn flexibel doordat er geen dragende binnenwanden zijn wat ander gebruik mogelijk maakt. Ook dat is duurzaam. Net als de zonnepanelen en het groene dak. Ook voor akoestiek nemen we extra maatregelen om aan de nieuwste aangepaste Frisse Scholen eisen te voldoen.

Opdrachtgever
Stichting Voila
Architect
Bureau Bos Architecten
Plaats
Leusden
Opleverdatum
zomer 2017

Heeft u een vraag? We helpen u graag verder.

Stuur een bericht of bel naar 013 465 76 00.

Stel een vraag
Hein Arntz
Sr. commercieel manager


Pyler_203-HDR.jpg

SO/VSO De Pyler, Heerlen

SO/VSO De Pyler, Heerlen

Voor de grote onderwijsstichting Innovo realiseerde Pellikaan de nieuwe locatie voor SO/VSO De Pyler, een onderwijsinstelling voor orthopedagogisch onderwijs die behoort tot het regionale expertise centrum cluster 4- Zuid Limburg.

In een bestaand casco gebouw kreeg deze school voor speciaal basisonderwijs en voortgezet (speciaal) onderwijs ca 4400m2 bvo aan nieuwe faciliteiten binnen een vastgesteld budget. De school heeft ca 30 groepslokalen en praktijkruimtes voor metaalbewerking, (machinale) houtbewerking en koken. Ook zijn de nodige time-out ruimten, kantoor- en spreekruimten etc. gerealiseerd en werd de gehele buiteninrichting op de schop genomen.

Pellikaan werkt voor dit project samen met Heton Beheer, die schoonmaak, onderhoud en de levering van energie en water op zich zal nemen voor een periode van 10 jaar. Deze diensten ook tegen een vast gesteld budget voor deze 10 jaar. Dit is het tweede project waar Pellikaan en Heton samenwerken: in Vaals is een sporthal gerealiseerd met een vergelijkbaar contract voor de realisatie, onderhoud, energie en financiering.

Opdrachtgever
INNOVO stichting voor Katholiek Onderwijs
Architect
Povse en Timmermans
Plaats
Heerlen
Opleverdatum
zomer 2015

Heeft u een vraag? We helpen u graag verder.

Stuur een bericht of bel naar 013 465 76 00.

Stel een vraag
Jack Hazen
Commercieel directeur


Kopie van Hilversum_Da Costa_Hilfertsheem_web__65.jpg

Hilfertsheem College & Da Costa school, Hilversum

Hilfertsheem College & Da Costa school, Hilversum

In deze nieuwe brede school zijn een basisschool met peuterspeelzaal en BSO en een school voor beroepsgericht vmbo en mavo gevestigd. Ook is er een dubbele sporthal gerealiseerd. Pellikaan is voor dit Design & Build project geselecteerd op basis van ervaring en plan van aanpak in combinatie met financiële bandbreedte voor het PvE. Na de selectie werkten we de massastudie uit, waarbij de scholen grote invloed hadden op de indeling. Deze is multifunctioneel met klas- en praktijklokalen op drie bouwlagen. De aula/theaterruimte is samen te voegen met de speelhal van de basisschool.

Diverse gebruikersgroepen
Gedeeld gebruik is hier belangrijk. Het ontwerp is in samenwerking met gemeente, scholen en omwonenden ontwikkeld. Het buitenterrein met kunstgrasveld en zitkuil is na schooltijd beschikbaar voor de buurt en de sporthal wordt ’s avonds door clubs en verenigingen gebruikt.

Energieneutraal
Het gebouw is zoveel mogelijk energieneutraal gerealiseerd met onder meer zonneboiler, zonnepanelen, groen dak en WKO-installatie. De GPR scores zijn hoog, vooral de deelgebieden toekomstwaarde, milieu en gebruikskwaliteit scoren ruim boven de eis.

7.150 m² bvo

Open full-screen 360 viewer

Opdrachtgever
CVO 't Gooi / Stichting Proceon
Architect
RoosRos Architecten
Plaats
Hilversum

Heeft u een vraag? We helpen u graag verder.

Stuur een bericht of bel naar 013 465 76 00.

Stel een vraag
Roy Pellikaan
Directeur


Brede school, Culemborg Oost

Brede school, Culemborg Oost

De nieuwe Brede School Culemborg Oost is een nieuwe, gezonde en milieuvriendelijke school die ruimte biedt aan twee basisscholen, bso en een peuterspeelzaal. Er zijn 16 groeps-, 4 wissel- en 2 speellokalen en een peuterspeelzaal gerealiseerd rondom een centrale ontmoetingsruimte. Deze multifunctionele ruimte is met meandermeubels flexibel in te richten, hij kan zelfs uitgebreid worden naar de speellokalen door middel van beweegbare wanden. Het Design & Build project werd met een private financieringsvorm “Huren als een Eigenaar” gerealiseerd.

Energieneutrale school
Het gebouw is energieneutraal; er worden geen fossiele brandstoffen gebruikt. Daarvoor zijn maatregelen genomen in drie categorieën: energiezuinigheid, energieopwekking en opslag van warmte en koude.

Energiezuinig door o.a. LED verlichting, hoge isolatiewaarden, lage temperatuur verwarming. Energieopwekken gebeurt met 750 m² PV zonnepanelen. Opslaan van warmte en koude gebeurt met warmtepompen en een WKO installatie. Zo kan zomerse warmte worden bewaard voor verwarming in de winter en winterse koude voor koeling in de zomer.

EPC<0,5 (minder dan de helft van het bouwbesluit) //  Frisse Scholen Klasse A // Binnenluchtkwaliteit Klasse B // Ca. 3.000 m² bvo

Open full-screen 360 viewer

Opdrachtgever
Stichting Accommodatiebedrijf Culemborg / Gemeente Culemborg
Architect
DMV Architecten
Plaats
Culemborg

Heeft u een vraag? We helpen u graag verder.

Stuur een bericht of bel naar 013 465 76 00.

Stel een vraag
Jack Hazen
Commercieel directeur


De Ring IJmuiden_033.jpg

Brede School De Ring, IJmuiden

Brede School De Ring, IJmuiden

Sporthal Zeewijk in IJmuiden is gerealiseerd in het complex De Ring, samen met sportcafé Smash!, basisschool De Zefier en peuterspeelzaal Zoeff! Een slingerende gebouwplint verbindt de gebouwdelen. Door ruimtes te schakelen en voorzieningen te delen zijn er veel mogelijkheden om het onderwijs en de sport optimaal te kunnen laten functioneren. Iedere gebruiker is herkenbaar en eigen door kleurgebruik. De participanten hebben elk een eigen entree die uitkomt in de gezamenlijke ruimte die het hart van het gebouw vormt.

Milieumaatregelen ver boven richtlijnen
Ontwerpelementen als compacte gebouwvorm, hoogwaardige isolatie en voldoende daglicht zorgen voor een lager energieverbruik. Ook bevat De Ring duurzame en milieuvriendelijke technologie waaronder een sedum groen dak, zonnepanelen en -boilers en het creëren van een gelijkmatig binnenklimaat door massa toe te voegen aan het gebouw. Verder zijn er WKO prefab betonpalen toegepast, de zogeheten comfortpalen. In 255 van de 355 heipalen zitten leidingen die aan de cv-installatie zijn gekoppeld.

Pellikaan gebruikt voor haar eigen sportcentra het BaOpt systeem (Bauer Optimalisatie). Zij realiseerde zo’n systeem bij dit project voor het eerst bij een externe opdrachtgever. BaOpt is een hightech regeling voor binnenklimaatinstallaties gebaseerd op de nieuwste sturings-en sensortechniek. Het stuurt afhankelijk van de bezetting in de ruimtes en houdt de luchtkwaliteit daar perfect. Installaties met BaOpt zijn zuiniger dan andere installaties.

Door inzet van deze en andere technologieën heeft De Ring een gemiddelde GPR score van maar liefst 9,04. (Gemeentelijke Praktijk Richtlijn voor duurzaamheid.) Om aan het huidige bouwbesluit te voldoen is een GPR score van ca 6 nodig.

Artikelen over de technieken: “WKO-prefab heipalen leveren elke dag geld op” uit de Prefab Beton uitgave (www.ab-fab.nl) en Comfortpalen: bron en fundering in één uit het Vakblad Warmtepompen.

Kijk 360º in het rond in Brede School De Ring in IJmuiden.


Klik hier voor een full-screen weergave.

 

Opdrachtgever
Gemeente Velsen
Architect
SP Architecten
Plaats
IJmuiden

Heeft u een vraag? We helpen u graag verder.

Stuur een bericht of bel naar 013 465 76 00.

Stel een vraag
Jack Hazen
Commercieel directeur


Pellikaan Gorinchem_web_53.jpg

Brede School Schuttersplein, Gorinchem

Brede School Schuttersplein, Gorinchem

Brede School Schuttersplein vergroot de ontwikkelingskansen van kinderen door samenwerking tussen instellingen. Een pedagogische, zorg-, opvang- en vrijetijdsinfrastructuur voor kinderen van 0 tot 20 en hun ouders. Er zijn een basisschool, gymzaal, een ZML-school voor leerlingen van 4 tot 20 jaar, kinderopvang, peuterspeelzaal en BSO. Ook Stichting Syndion, die dienstverlening en ondersteuning biedt aan kinderen en jongeren met een handicap en hun ouders is in Het Schuttersplein gevestigd.

Het ontwerp voorziet naast klas- en praktijklokalen in een snoezel- en therapieruimte. In binnentuinen kunnen leerlingen in een beschermde omgeving buiten zijn. Er is bijzondere aandacht gegeven aan de buitenruimte, waar het shared-space principe is toegepast: de halen-brengen zone kan worden afgesloten zodat een speelplaats ontstaat. De speelpleinen en het voetbalveldje zijn ’s avonds toegankelijk voor mensen uit de wijk.

Het Schuttersplein heeft een zeer aangenaam klimaat. Zo zorgt het innovatieve SchoolVision verlichtingssysteem, net als het ritme van het daglicht, voor een stimulerende, ‘natuurlijk’ verlichte omgeving. Ook worden milieuvriendelijke technieken toegepast zoals luchtwaterwarmptepomp, een WKO installatie met comfortpalen, zonnepanelen en zonneboiler, die bijdragen aan een Frisse Scholen Klasse B status en aan de zeer hoge GPR score van 8.6 (Gemeentelijke Praktijk Richtlijn voor duurzaamheid – norm 6).

 

Open full-screen 360 viewer

Opdrachtgever
Gemeente Gorinchem
Architect
DMV Architecten
Plaats
Gorinchem

Heeft u een vraag? We helpen u graag verder.

Stuur een bericht of bel naar 013 465 76 00.

Stel een vraag
Jack Hazen
Commercieel directeur