Zwembad De Banakker Etten-Leur

Zwembad De Banakker Etten-Leur

In Etten-Leur is een nieuw zwembad met aparte baden voor wedstrijd- en baantjes zwemmen, instructie en peuters, fun-elementen, een 45 meter lange glijbaan en een duikplank.

Buiten is letterlijk bij binnen betrokken: de transparante buitenwand tussen het binnenbad en de ligweide met waterspeeltuin kan met mooi weer helemaal open.

De exploitant heeft geen omkijken naar de techniek, hij hoeft niet eens in de installatieruimte te komen: zowel de dagelijkse taken als het langdurig onderhoud worden volledig verzorgd. Pellikaan blijft namelijk nog 25 jaar verantwoordelijk voor het onderhoud, de kwaliteit van het zwembadwater en het energieverbruik (DBME). Daarvoor werken we samen met Hellebrekers Technieken.

Opdrachtgever
Gemeente Etten-Leur
Architect
Hooper Architects

Energie-efficiënte water- en luchtkwaliteit

Geavanceerde techniek zorgt voor een efficiëntere waarborging van de luchtkwaliteit en energiestromen. De waterkwaliteit wordt hoog gehouden door, naast een traditionele zandfilter, een trommelfilter te gebruiken. Dat gebruikt niet alleen veel minder energie, maar zorgt er ook voor dat het water vaker hergebruikt kan worden: minder waterverbruik én minder warmteverlies.

De combinatie van deze technieken met zonnepanelen, warmteterugwinning, warmtepompen en een kwalitatief hoogwaardig gebouw leveren een EPC op van 0.

Heeft u een vraag? We helpen u graag verder.

Stuur een bericht of bel naar 013 465 76 00.

Stel een vraag
Jack Hazen
Commercieel directeur


Sportaccommodatie De Roodloop Hilvarenbeek

Sportaccommodatie De Roodloop Hilvarenbeek

Pellikaan is de samenwerking aan gegaan met de firma Hellebrekers Technieken voor de realisatie en onderhoud van de nieuwe sportaccommodatie met een sporthal en een zwembad.

In het compacte gebouw is goed rekening gehouden met de behoeften van bezoekers. Zodra je binnenkomt, is een één oogopslag te zien waar je moet zijn. Vanuit de horeca is zowel de sporthal als het zwembad te zien. Bezoekers zullen zich welkom voelen en zin krijgen om te gaan sporten.

Samen met architectenbureau Bos zijn Pellikaan en Hellebrekers erin geslaagd om een mooi ontwerp te realiseren. Het meest bijzondere van het gebouw is dat het duurzaam is, ‘all electric’ en daarmee het eerste gasloze zwembad. Dat betekent dat alle benodigde energie elektrisch is, er wordt geen gas afgenomen. Via zonnepanelen wordt energie opgewekt en tegelijkertijd gaat er zo min mogelijk energie verloren door goede isolatie en het gebruik van LED lampen.

Hellebrekers is naast de realisatie ook 19 jaar verantwoordelijk voor het onderhoud van het installatietechnische deel van de accommodatie.

Opdrachtgever
Gemeente Hilvarenbeek
Architect
Architectenbureau Bos

Zwembad-Sporthal zonder gasaansluiting

Met het ontwerp krijgt Hilvarenbeek een perfect geïsoleerde sportaccommodatie, die voldoet aan EPC 0 en daarmee ook voor wat betreft luchtdichtheid op een erg hoog niveau ligt. Het sporthaldak is voorzien van zonnepanelen. Daarnaast is er constructief rekening mee gehouden om ook het dakoppervlak van de zwemzaal hiervoor te kunnen gebruiken.

Onder andere de warmtepompen en warmteterugwinning zijn toegepaste duurzame technieken, net als de enorm hoge RC waarden van dak en gevel, die bijdragen aan een zo laag mogelijk energieverbruik. Het gebouw is zo ontworpen dat geen gasaansluiting nodig is.

Heeft u een vraag? We helpen u graag verder.

Stuur een bericht of bel naar 013 465 76 00.

Stel een vraag
Jack Hazen
Commercieel directeur


de vrolijkheid-III_272.jpg

Zwembad De Vrolijkheid, Zwolle

Zwembad De Vrolijkheid, Zwolle

Zwembad De Vrolijkheid, met 25 meter wedstrijdbaden, een doelgroepenbad, een kleuterbad en een gecombineerd doelgroepen- en recreatiebad heeft circa 1.575 m² zwemwater.

Het bad wordt aangevuld met een binnenglijbaan, een restaurant, een tribune en meerdere ruimten voor verenigingen en fitness. Pellikaan heeft het beste voorstel kunnen doen voor dit nieuwe zwembad binnen het scherpe budget dat de gemeente Zwolle hanteerde. Het design & build plan werd onder meer beoordeeld op ontwerp, onderhoud en exploitatie. Bij het maken van dit efficiënte plan kwam onze exploitatie-ervaring goed van pas.

Opdrachtgever
Gemeente Zwolle
Architect
pos4 architekten / Strategie Architecten
Plaats
Zwolle
Opleverdatum
oktober 2012

Duurzaamheid

In het zwembad zijn verschillende duurzame maatregelen gerealiseerd die energie, water en onderhoud besparen en waarmee warmte wordt opgewekt. Dit zijn onder meer een optimale ligging ten opzichte van de zon, een binnenglijbaan, speciale lage druk filters, hoog rendement elektromotoren in de luchtbehandelingskasten, warmte terugwinning via de afgevoerde lucht,

hergebruik van warmtedamp om lucht en water te verwarmen, extra isolatie, een grijs watersysteem, LED-verlichting, aansluiting op een biomassa-installatie, een zonneboiler en 2.550 m² aan zonnepanelen. Door deze maatregelen hoort dit zwembad tot de meest energiezuinige zwembaden die op dit moment kunnen worden gerealiseerd.

Heeft u een vraag? We helpen u graag verder.

Stuur een bericht of bel naar 013 465 76 00.

Stel een vraag
Jack Hazen
Commercieel directeur


Molln Welle_Pellikaan_13.jpg

Familiebad Mölln

Familiebad Mölln

Op de plaats van het voormalige kuurbad in Mölln bouwde Pellikaan een nieuw familiebad naar ontwerp van Architekten Geising & Böker. Het vormgevingsconcept deelt het gebouw horizontaal op in een zwaar “voetstuk” en een zwevend licht bovendeel, dat als een stof tussen de bomen lijkt te waaien.

Hier komen zowel een zwembad als een saunadeel.

Het zwembad richt zich sportzwemmers, niet-zwemmers en ouders met kinderen. Daarvoor ontstonden een 25 meter bad, een speel- en lesbad met massagesproeiers waar zwemles en aquacycling in gegeven kunnen worden, en in een speelgedeelte voor de kleintjes. Er is voldoende gelegenheid te ontspannen met ruime zit- en liggedeelten.

In het saunadeel komen twee verschillende saunas en een een stoombad. In dit deel zijn zeer ruim opgezette rustzones. De open haard en de saunatuin completeren het aanbod.

 

Opdrachtgever
Vereinigte Stadtwerke GmbH
Architect
Geising & Böker Architekten
Plaats
Mölln
Opleverdatum
Herbst 2016

Heeft u een vraag? We helpen u graag verder.

Stuur een bericht of bel naar 013 465 76 00.

Stel een vraag
Jack Hazen
Commercieel directeur


201701 Pell Turnh BG 03.jpg

Zwembad Stadspark Turnhout

Zwembad Stadspark Turnhout

Zwembad Stadspark in Turnhout kreeg na een periode van leegstand een grondige facelift met uitbreiding van de faciliteiten. Structurele verbeteringswerken aan de kelder, de zwembadkuipen, de vloeren, de technische ruimtes en de verschillende technieken garanderen een definitieve en duurzame oplossing voor het bad. Om met de grondwaterproblematiek af te rekenen is er 1680m3 beton gebruikt, dat is ongeveer 4 miljoen kilo.

Het zwemparadijs heeft een sterk aanbod voor alle leeftijden met een kinderwereld, een sportbad van 25 meter en een instructiebad – beide met beweegbare bodem -, een attractie- en wellnesszone. In het wellnessdeel zijn een whirlpool, een sauna en drie stoomcabines te vinden. Vooral de speelwereld en de 74 meter lange glijbaan vallen op. De glijbaan is uitgerust met driedimensionale effecten waarvan de bezoekers zelf het thema kunnen kiezen, zoals Halloween of disco. Of je kiest ervoor om onderweg zoveel mogelijk punten te scoren door bepaalde plaatsen van de glijbaan aan te tikken. Je kunt ook een foto laten maken voor op facebook of e-mail. Vanuit het horecagedeelte is er toegang tot en uitkijk over kinderwereld, en je kunt er het 25 meterbad zien. Buiten is er een spray park aangelegd.

Deze DBFMO kwam tot stand in samenwerking met Ingenieur- en Architectenbureau ESSA en met exploitant Optisport die het bad de komende 20 jaar zal uitbaten.

Open full-screen 360 viewer

Opdrachtgever
Stad Turnhout
Architect
Ingenieurs- en Architectenbureau ESSA
Plaats
Turnhout

Heeft u een vraag? We helpen u graag verder.

Stuur een bericht of bel naar 013 465 76 00.

Stel een vraag
Jack Hazen
Commercieel directeur


bielefeld2.jpg

Almsporthalle Bielefeld

Almsporthalle Bielefeld

Voor de oude Almsporthal in Bielefeld komt een nieuwe grote sporthal voor scholen en verenigingen. In deze hal kunnen ook 300 toeschouwers terecht. Naast de grote hal komt er een kleine hal in het gebouw, en ook een doelgroepenbad. Met de ruimte foyer is het gebouw ook geschikt voor grotere evenementen.

Pellikaan won de Design & Build aanbesteding omdat de gewenste faciliteiten in ons plan het best geïntegreerd werden, met een indeling die gunstig is voor de exploitatie en met aansprekende architectuur van pos4 Architekten. De opdrachtgever kon dankzij onze VR app al in de aanbiedingsfase een 3D BIM model van de hal bekijken.

Open full-screen 360 Viewer

Opdrachtgever
Gemeente Bielefeld
Architect
pos4 architekten
Plaats
Bielefeld

Heeft u een vraag? We helpen u graag verder.

Stuur een bericht of bel naar 013 465 76 00.

Stel een vraag
Jack Hazen
Commercieel directeur


Lommelartimpspraycut.jpg

Sportcomplex Lommel

Sportcomplex Lommel

Na 45 jaar wordt het zwembad in Lommel vervangen door een nieuw uitgebreid centrum. Pellikaan en Optisport bundelden de krachten voor het maken van een DBFMO aanbieding voor dit project: een totaalpakket met ontwerp, bouw, financiering, onderhoud en exploitatie voor 30 jaar.

In het nieuwe centrum komen een 25 meter wedstrijdbad en een instructiebad, beide met beweegbare bodem. Het vrijetijdsdeel van het bad heeft onder meer een whirlpool, sauna, stoombad en een familieglijbaan. Voor de kleintjes is er een peuter/kleuterbad met splash elementen.

Voor de tennissers komen er vier nieuwe binnenbanen en nieuwe kleedkamers. Ook de gebruikers van de al bestaande atletiekbaan vinden in deze kleedruimten weer mooie nieuwe voorzieningen.

De nieuwe brasserie met buitenterras (met spraypark voor de kinderen) is een ontmoetingsplek voor tennissers in de tennishal en op de buitenterreinen, zwembadbezoekers, bezoekers aan de speeltuin en alle andere sporters en recreanten in het sportpark.

Zo vormt het nieuwe complex het hart van Sportpark de Soeverein.

Opdrachtgever
PPS: Optisport Lommel NV / Gemeente Lommel
Architect
pos4 architekten / A4 Architecten
Plaats
Lommel
Opleverdatum
voorjaar 2018

Heeft u een vraag? We helpen u graag verder.

Stuur een bericht of bel naar 013 465 76 00.

Stel een vraag
Jack Hazen
Commercieel directeur


KJC en MFS, Heemskerk

KJC en MFS, Heemskerk

School, revalidatie en sport
KJC:
Kinderen en jongeren met een beperking vinden in dit nieuwe Kinder- en JeugdCentrum een school voor (voortgezet) speciaal onderwijs waar ook revalidatie, sport en beweging aangeboden worden. En het high-tech Regionale Expertisecentrum biedt ook nog poliklinische behandelingen. Naast gewone schoolfuncties zijn hier dan ook sport- en bewegingsruimten, een hydrotherapiebad en revalidatieruimten.

Iedere functionaliteit heeft een domein met eigen entree, maar komt bij elkaar bij de plaza. In deze grote, hoge ruimte is het restaurant en je hebt er zicht op alle domeinen.

MFS: Een apart deel van het gebouw is de MultiFunctionele Sportaccommodatie (MFS) die overdag zowel door basisschoolleerlingen uit de omgeving als door het KJC gebruikt wordt. De NOC*NSF hal is ook uitstekend geschikt voor het lokale sport- en verenigingsleven.

Ontwerp, bouw, onderhoud: Voor dit Engineer, Build and Maintain contract werken we in ons team eerst het ontwerp van Architectenbureau Marlies Rohmer uit (VO→ DO→TO), waarna de bouw kan beginnen. Na oplevering blijven we 12 jaar verantwoordelijk voor het onderhoud van dit mooie gebouw.

Opdrachtgever
Stichting Heliomare Onderwijs i.s.m. Gemeente Heemskerk
Architect
Architectenbureau Marlies Rohmer
Plaats
Heemskerk

Heeft u een vraag? We helpen u graag verder.

Stuur een bericht of bel naar 013 465 76 00.

Stel een vraag
Roy Pellikaan
Directeur


Pellikaan Sportbad Essen Luchtfoto WEB5.jpg

Sportbad am Thurmfeld, Essen

Sportbad am Thurmfeld, Essen

Het nieuwe school-, sport- en verenigingsbad in Essen krijgt een 25 meter wedstrijdbad met acht banen, voorzieningen om te duiken, een beweegbare bodem, digitale tijdwaarneming en een tribune voor 530 toeschouwers, waarvan 240 zitplaatsen. Ook het lesbad wordt voorzien van een volledig beweegbare bodem. Multifunctionele ruimtes kunnen voor evenementen ingezet worden of als sport- en cursusruimten gebruikt worden.

Een moderne, unieke en functionele architectuur met open ruimten vergemakkelijken de oriëntatie voor de bezoekers. Door de glazen binnenwand tussen foyer en de zwemhal worden de gasten uitgenodigd tot zwemmen.

De aspecten functionaliteit en haalbaarheid waren bij de ontwikkeling belangrijk, evenals energie-efficiënte en vormgeving.

 

Klik hier voor een full-screen weergave.

Opdrachtgever
Stadt Essen Sport- und Bäderbetriebe
Architect
GSF Planungsgesellschaft für Sport- und Freizeitbauten mbH
Plaats
Essen

Heeft u een vraag? We helpen u graag verder.

Stuur een bericht of bel naar 013 465 76 00.

Stel een vraag
Jack Hazen
Commercieel directeur


kelmis17565scr_6ef79f1ba7eb995.jpg

Zwembad Kelmis

Zwembad Kelmis

Vlak bij het drielandenpunt bouwden we een energiezuinig bad met efficiënte indeling ten aanzien van controle. Vanuit de badmeesterruimte, waar zich ook de kassa bevindt, is niet alleen het bad, maar ook de entree, cafetaria en kleedruimten te zien waardoor de personele bezetting tot een minimum beperkt blijft. Eenmaal binnen vindt de bezoeker zowel een sportbad als ook een instructiebad, kinderbad en cafetaria. Het zwembad biedt dezelfde mogelijkheden voor mensen zonder en met een beperking door onder andere rolstoelliften en een speciale zwembadtrap te voorzien.

Energiezuinig
Ook aan het milieu is veel aandacht besteed, wat ook leidt tot lagere bedrijfskosten. Daarvoor zijn maatregelen genomen variërend van isolatie, rolafdekking op de baden om warmteverlies te beperken en waterbesparing op douches tot regenwateropvang, energiezuinige verlichting, warmteterugwinning en zonneboilers. Ook wordt 70% van het zwembadwater via een maatwerk waterzuiveringsinstallatie hergebruikt.

Opdrachtgever
Gemeente Kelmis
Architect
Pos 4
Plaats
Kelmis

Heeft u een vraag? We helpen u graag verder.

Stuur een bericht of bel naar 013 465 76 00.

Stel een vraag
Jack Hazen
Commercieel directeur


Stiennen Flier Joure_016-HDR.jpg

Sportief Knooppunt, Joure

Sportief Knooppunt, Joure

Het sportief knooppunt Joure is een uitbreiding van het bestaande zwembad met een sporthal en een recreatieve uitbreiding van het bad aan de ligweide met een wildwaterbaan van ruim 70 m en een ovale geïsoleerde glijbaan van 55 m lang en een plonsbad waar beiden in uitkomen. Samen met het zwemmersterras is hier een geheel nieuwe tropische ambiance gecreëerd. Het buitenbad van 150 m2 is af te dekken om energieverlies te voorkomen.

Ook binnen zijn vele maatregelen genomen voor nu en de toekomst om de zweminstallaties zo energiezuinig mogelijk te maken, bijvoorbeeld lage weerstand filters, en een korte tracé van de badwaterleidingen met weinig bochten.

De sporthal heeft een vloeroppervlak van 28 x 48 m en is met scheidingswanden in drieën op te delen. De toestellenberging is één grote ruimte waardoor toestellen in de verschillende zalen uit te wisselen zijn, zonder door de zaaldelen te hoeven lopen. Verder worden in de toestellenberging extra grote en verhoogde deuren geplaatst voor het grotere materiaal.

Een deel van het gebouw is bestaand, maar de nieuw- en oudbouw zijn als één geheel ontworpen met een nieuwe uitstraling. De glazen gevelelementen in de nieuwe bouwdelen maken het gebouw licht en duidelijk herkenbaar. ’s Avonds worden deze gevelelementen met LED verlicht. In het heldere overzichtelijke sportgebouw kunnen gebruikers en beheerders prettig sporten en werken in een compact en betaalbaar gebouw.

De Leeuwarder Courant probeerde de glijbanen uit:

Opdrachtgever
Gemeente Joure
Architect
Hooper Architects
Plaats
Joure

Heeft u een vraag? We helpen u graag verder.

Stuur een bericht of bel naar 013 465 76 00.

Stel een vraag
Hein Arntz
Sr. commercieel manager


LisseWaterkanten_182_3072.jpg

Sportcentrum De Waterkanten, Lisse

Sportcentrum De Waterkanten, Lisse

De sporthal in Design & Build Sportcentrum De Waterkanten is in drie delen op te splitsen en biedt zitplaatsen aan 200 toeschouwers. Ook bij het 25 meter wedstrijdbad zijn 100 zitplaatsen. Het heeft verder een duikplank en een beweegbare bodem. Ook het instructiebad heeft een beweegbare bodem. Bij het recreatiebad zijn bubblebanken, een stroomversnelling, een whirlpool, een glijbaan van 60 meter, en voor de kleintjes een peuterbad. Daarnaast zijn er twee gymzalen en algemene ruimten voor onder meer horeca. Samen is dat ca. 2.500 m² aan zwembad en 5.900 m² aan sporthal met voorzieningen. Verder wordt er een parkeergarage gebouwd voor 150 auto’s. Zowel leerlingen van de naastgelegen school als ook verschillende lokale sportverenigingen zullen gebruik maken van het gebouw.

De Waterkanten is een groot nieuwbouwproject met diverse woonwijken, sportfaciliteiten, scholen, waterrecreatie en horeca. Voor het hele plan van de Waterkanten is hoog ingezet op duurzaamheid. Zo is het sportcentrum aangesloten op een warmte-koude opslag en gaat de opdrachtgever uit van een GPR-score van 9. Hierbij wordt er getoetst op energieverbruik, milieubelasting, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Ook worden er maatregelen genomen om het energieverbruik (EPC-score) 10% lager te laten zijn dan de geldende normen. Bij de isolatie van het sportcentrum gaat Pellikaan bijvoorbeeld uit van een Rc-waarde van 5 en krijgt het zwembad drievoudige beglazing.
Totaal 6700 m² BVO

zie ook www.dewaterkanten.nl

Opdrachtgever
PPS Gemeente Lisse / ABC Vastgoed
Architect
pos4 en Strategie architecten
Plaats
Lisse

Heeft u een vraag? We helpen u graag verder.

Stuur een bericht of bel naar 013 465 76 00.

Stel een vraag
Jack Hazen
Commercieel directeur